GÜLSE ERDEK's profileİpek Babalık Akten's profile

NOKIA Fictitious Advertising Campaign

  İletişim Sanatları Bölümü - Medya Planlaması Dersi İçin Hazırlanmıştır.
NOKIA SWOT ANALİZİ

GÜÇLÜ YÖNLER
- Köklü ve kalitelisini ispatlamış bir firma olması.
- Küresel çapta tanınan bir marka olması
- Akıllı telefon kameraları konusunda rakiplerine göre çok daha başarılı olması.
 - Güvenceli, ucuz ve nitelikli telefonlar piyasaya sürmesi

ZAYIF YÖNLERİ
- WindowsPhone işletim sisteminde yaşanmış olan aksaklıklar.
- Eski imajının fazlasıyla zedelenmiş olması.
- WindowsPhone işletim sisteminde ki uygulama mağazasının yetersiz kalması.
- Reklam olarak diğer firmaların gerisinde kalması

TEHDİTLER
 - Apple, Samsung , Huawei gibi büyük firmalarla rakip olması.
 - Akıllı telefon sektörüne çok geç atılmış olmaları.
 - WindowsPhone işletim sisteminin Android ve IOS kadar beğenilmemesi.

FIRSATLAR
- Yenilenmiş ürünlerinin olması.
- Genç yaşlı herkesin akıllı telefonlara ilgisinin bulunması ve Nokia’nın bir zamanlar 
dünya devi olması.
- Yeni ürünlerinin donanımsal özelliklerinin güçlü olması.
HEDEF KİTLE

Teknoloji  sektöründe telefon kategorisinde en köklü marka olan NOKIA’nın halihazırda hedef kitle olarak gördüğü kişiler telefondan  oyun oynamayı seven, yeri geldiğinde fotoğraf makinesi olarak kullanan ve güçlü bir donanımı arzulayan 18-25 yaş arası gençlerdir.
MEDYA STRATEJİSİ ve YARATICI SÜREÇ

İnternet hedef kitlemizin kullanım alışkanlıklarına göre ilk sıradadır. Bu nedenle kampanyanın çıkış reklamını ilk olarak sosyal medya üzerinden yapılmasına karar verdik. Geleneksel medya ikinci planda kaldı. Artık sosyal medyada görülen reklamların geleneksel medyaya göre daha cazip geldiği aşikardır. Tabi ki diğer mecraları da kullanarak en etkili şekilde hedef kitlemize ulaşmayı amaçladık.
YARATICI SÜREÇ KAMPANYALARI​​​​​​​
Sosyal Medya ve Billboard
TV Reklam Filmi

Dans ederek kameraya doğru gelen bir robot belirir. Karşısında aynı şekilde dans ederek gelen bir genç bulunmaktadır. Arka planda bir kampüs bulunmaktadır. Tam ortada buluştuklarında elleri birleşir ve nokia’nın efsaneleşmiş müziği duyulur. Buradaki verilmek istenen mesaj gençleri teknolojiyle buluşturacak bir telefon markası oluşudur. Büyük yerel kanalların hepsinde dizi kuşağı sırasında ekrana gelecektir. Tahmini olarak 20.30 – 23.30 saatleri arasında yayınlanacaktır. Nabız stratejisi kullanılacak ve bursting yöntemi ile hedeflenen kitleye ulaşılacaktır.

Yazılı Basın

Reklam filmi yayınından sonra CHIP dergisinde ve diğer teknoloji
dergilerinde afişimize yer verilecektir.

Ambient Media

Billboard reklamcılığının geleneksel ev dışı kullanımına kıyasla, ambient media reklam için daha yüksek tüketici katılımı için bir alan sağlamasının yanı sıra reklamveren için bağlamsal olarak alakalı iletişimi yönlendirdiğine inanılmaktadır. Bu bağlamda direkt olarak satış odaklı değil kalıcı olarak geri dönüşümüzü duyurmak için yaratıcı çalışmalarda bulunacağız. İlk yapacağımız bütün kampanyada kullandığımız robot figürünü kullanmak olacak. Tabi ki nokia’nın unutulmaz ‘’Connection People’’ ını da kullanacağız.
Öncelikle İstanbulda her gün binlerce insanın bulunduğu bir AVM de reklamımızı yapacağız. Kapı girişinin biraz ilerisinde herkesin mutlaka göreceği bir konumda robotumuz insanlarla tokalaşmak üzere bekliyor olacak. Dikkat çekici olduğu için, elini sıkmak üzere mutlaka insanlar gelecektir. El sıkıştıkları anda  robot  ‘’connection tecnology’’ diyerek efsaneleşmiş nokia müziğini mırıldanacak ve geri dönüşümüzü duyurmuş olacaktır. Reklam ortamında hiç bir şekilde robotun nereye, kime, hangi kuruma ait olduğunu elli eden bir ibare bulunmayacak, sadece robotun elini sıkan insanlar ve sesi duyanlar bunun bir nokia reklamı olduğunu bilecektir. Bu anlar kayda alınacak ve sosyal medyada da yayınlanacaktır.
 İnsanlar reklamları okumaz. İnsanlar sadece ilgilerini çeken şeyleri okur ve ilginç gelen şey bazen bir reklam olur!"
NOKIA Fictitious Advertising Campaign
Published:

NOKIA Fictitious Advertising Campaign

Published:

Creative Fields