Matèria condensada. Cuinar ciència.
Exposició Art Santa Mònica

Matèria condensada. Cuinar ciència convida a llegir cuina, gastronomia i alimentació amb ulls científics i les reivindica com activitats genuïnament culturals amb multitud de sabers en joc.

Més enllà del predomini de la cultura visual, els hàbits alimentaris i el plaer gastronòmic potencien els sentits del gust, el tacte, l’olfacte i fins i tot l’oïda.

L’olfacte és capaç d’omplir un espai sensitiu amb igual o més força que qualsevol altre sentit.

El gust desperta una complexa anatomia on la genètica influeix predisposant-nos a mantenir una dieta més o menys saludable.

La cuina modela el paisatge i a la vegada el paisatge marca amb les seves especificitats climatològiques o geogràfiques els trets bàsics de la nostra alimentació.

Percepció i paisatge són elements que defineixen la nostra cuina però la cuina també afegeix un component d’innovació i reflexió fortament basada en la recerca científica i tecnològica. La nova cuina catalana i la Fundació Alícia són motor d’innovació culinària sota aquestes coordenades. La cuina transforma els estats de la matèria, amb les fases sòlida, líquida i gasosa, per fer-la no només comestible sinó creativa, sorprenent i suggerent.

Alimentació i gastronomia treballen sobre un diagrama de fases amb una matèria condensada tova i dúctil que atrapa el gas dins un líquid o el líquid dins un sòlid, que redueix un líquid a altes concentracions o viscositats.

Matèria Condensada: cuina ciència converteix l’espai Laboratori en un indret d’experiència a tots els nivells. És possible participar en una recerca científica sobre el gust amarg o la memòria olfactiva, degustar confitures i mels de vi, alimentar la curiositat amb un espai web accessible amb codis qr i telefonia mòbil o cuinar virtualment amb els elements presentats a l’exposició. El projecte compta també amb un conjunt d’activitats com ara tallers i conferències que busquen prendre consciència sobre el valor científic amagat darrera la cuina.

 
Matèria condensada. Cuinar ciència convida a llegir cuina, gastronomia i alimentació amb ulls científics i les reivindica com activitats genuïnament culturals amb multitud de sabers en joc. Més enllà del predomini de la cultura visual, els hàbits alimentaris i el plaer gastronòmic potencien els sentits del gust, el tacte, l’olfacte i fins i tot l’oïda.

La cuina també modela el paisatge i a la vegada el paisatge marca amb les seves especificitats climatològiques o geogràfiques els trets bàsics de la nostra alimentació. La cuina de la mà de la Fundació Alícia afegeix un component d’innovació i reflexió fortament basada en la recerca científica i tecnològica.

Transforma els estats de la matèria, amb les fases sòlida, líquida i gasosa, per fer-la no només comestible sinó creativa, sorprenent i suggerent. Alimentació i gastronomia treballen sobre un diagrama de fases amb una matèria condensada tova i dúctil que atrapa el gas dins un líquid o el líquid dins un sòlid, que redueix un líquid a altes concentracions.

Matèria condensada. Cuinar ciència converteix l’espai Laboratori en un indret d’experiència i participació a tots els nivells.








Materia Condensada
Published:

Materia Condensada

Published: