Tech Boy's profile

Vytvořte Základ Pro Vaši Organizaci Od Nuly

Vytvořte Základ Pro Vaši Organizaci Od Nuly
Založení neziskové organizace nebo nadace není snadný úkol. Stejně jako mnoho jiných věcí, které stojí za to dělat, vyžaduje založení neziskové organizace nebo nadace kritické myšlení, odhodlání, trpělivost a spoustu tvrdé práce. Ačkoli celý proces může být kvůli své složitosti poměrně děsivý, zdlouhavý a někdy i zdrcující, systematický přístup krok za krokem může přispět k úspěchu. Jsme si dobře vědomi toho, že založení nadace vyžaduje odvahu, a proto rozhodně obdivujeme vaše odhodlání!
Abychom vám pomohli, připravili jsme pro vás podrobného průvodce klíčovými kroky, kterými se můžete řídit při zakládání neziskové organizace nebo nadace, a to systematicky, organizovaně a bez stresu.

Neziskové organizace jsou skupiny, jejichž cílem je prospět společnosti jako celku. Mohou fungovat různými způsoby, například realizovat veřejně prospěšné projekty nebo poskytovat péči o děti či recyklační programy. Na rozdíl od ziskových společností nerozdělují neziskové skupiny své zisky mezi své akcionáře. Místo toho využívají své příjmy na podporu svých sociálních cílů a na úhradu svého provozu. Také se zasazují o své cíle a poskytují sociální kapitál.
Nezisková organizace se zaměřuje na mnoho sociálních cílů, jako je :
Sociální péče
Kultura
Vzdělávání, věda a výzkum
Příroda, životní prostředí a udržitelnost
Zdravotní péče
Dobré životní podmínky zvířat
Péče o mládež a seniory
Rozvojová spolupráce
Náboženství, filozofie a spiritualita
Podpora demokratického právního řádu
Veřejné bydlení
Podpora veřejně prospěšné instituce
Nejběžnějšími typy neziskových organizací jsou veřejné charitativní organizace, nadace, skupiny na podporu sociálních práv a obchodní organizace. Příkladem mohou být potravinové banky, muzea, umělecké skupiny, amatérské sportovní oddíly, vysoké školy, organizace pro bydlení s nízkými příjmy a organizace na ochranu zvířat.
Místo vyplácení dividend vytvářejí neziskové organizace sociální kapitál, což je druh finančního přínosu, který mohou poskytnout společnosti. Tyto organizace se snaží řešit problémy a otázky, které se určitým způsobem dotýkají lidstva.
Nyní, když jsme pochopili, co je to nezisková organizace, je čas vydat se na tuto cestu. Připravte se!
Jaký Je Přínos Založení Nadace?
Předpokládejme, že se vaše organizace nemůže nijak odlišit a nemůže nabídnout jasné řešení existujícího problému. V takovém případě bude náročné získat finanční prostředky na založení nadace. V podstatě bude také obtížnější získat podporu, pokud budete pouze duplikovat stávající služby, místo abyste je smysluplně vylepšili nebo doplnili.
Založení nadace není tak snadné, jak se zdá. Založení organizace může být velmi náročné a odborníci uvádějí, že jen asi polovina všech organizací funguje pět a více let. Pokud se chystáte založit nadaci, zde je několik kroků, které vám celý proces usnadní.
Krok 1
Zamyslete se nad cílovou skupinou, které chcete sloužit. Zatím nemusíte zacházet do přílišných podrobností, ale nezapomeňte určit potřeby publika, které chcete uspokojit. Zamyslete se nad zamýšleným řešením a nad tím, zda máte přidanou hodnotu.
Krok 2
Zjistěte údaje o demografických údajích o lidech, kteří potřebují vaše služby, a také ukažte, že tato potřeba není uspokojena.
Krok 3
Vyhledejte neziskové nebo ziskové organizace, které již uspokojují stejné potřeby nebo se zaměřují na populaci, které chcete sloužit.
Krok 4
Zvažte i jiné alternativy, než je založení nadace nebo vlastní neziskové organizace, zapojení se do nějaké funkce v existující organizaci, pozice konzultanta, založení dárcovského fondu nebo hledání daňového sponzora.
Krok 5
Třikrát si to ověřte u sebe a u ostatních, se kterými pracujete. Zamyslete se nad následujícími otázkami:
Chceme ještě založit nadaci, když si to uvědomíme?
Je s ohledem na všechna pro a proti založení nadace nebo založení nadace nejlepším způsobem, jak toto poslání naplnit?
Máme přidanou hodnotu tím, že vytvoříme základnu, a máme konkrétní řešení pro konkrétní problém?
Profesionální tip 1: Na pomoc si můžete vzít také hodnocení potřeb neziskových organizací v příslušné populaci.
Profesionální tip 2: Ujistěte se, že jste si uložili všechny kvalitativní a kvantitativní údaje, které jste shromáždili v průběhu výzkumu. Ty se vám budou později hodit jako “základní údaje”, až začnete v budoucnu monitorovat a hodnotit práci vaší organizace.
Jak Založit Nadaci?
Vaše nezisková organizace by měla být postavena na pevných základech a přehlednosti. Jasná vize a hodnoty zajišťují dobře řízenou a silnou organizaci. Pro přiměřený základ si s sebou vezměte následující věci:
Zvolte název své neziskové organizace.
Identifikujte a uveďte potřebu/problém.
Vymyslete a nabídněte řešení tohoto problému.
Definujte populaci.
Stanovte si vizi a hodnoty.
Vymyslete relevantní poslání.
1. Výběr Názvu Pro Vaši Neziskovou Organizaci
Na začátku je také třeba zvolit název neziskové organizace. Neziskovou organizaci můžete pojmenovat mnoha způsoby. Dá se však říci, že byste měli zvolit jedinečný název, který nějakým způsobem souvisí s hlavní činností vaší neziskové organizace. Protože toto rozhodnutí udá tón a ovlivní značku vaší neziskové organizace na dlouhá léta dopředu, je moudré věnovat tomuto rozhodnutí čas.
Jak vybrat název pro neziskovou organizaci?
Vyzkoušejte brainstorming se svým týmem nebo s přáteli a známými.
Podívejte se, která jména znějí inspirativně a která jsou zapamatovatelná.
Mějte na paměti poslání vaší neziskové organizace, její hlavní činnosti, členy nebo i místo, kde se nacházíte.
Ujistěte se, že název vaší neziskové organizace je snadno vyslovitelný a zapamatovatelný. Používejte popisná slova, ale snažte se to nepřehánět ani název příliš neprodlužovat. Nepoužívejte technický/oborový žargon.
Zkratky jsou dobré, pokud je používáte správně.
Poznámka: Je vhodné ověřit si dostupnost webových domén, protože to může ovlivnit název, který si vyberete.
Po výběru názvu byste měli zkontrolovat, zda název již není ochrannou známkou jiné společnosti. Jak již bylo zmíněno, abyste získali finanční prostředky, musíte být schopni prokázat, že existuje dostatečná potřeba služeb vaší organizace a že vaše organizace je také vybavena k tomu, aby tuto potřebu uspokojila. Poté, co jste identifikovali potřebu, řešení a populaci (což jste pravděpodobně již udělali v kroku 1), je na čase proměnit je v jasné a silné prohlášení o poslání.
2. Vytvoření Velkého Poslání
Dobrá mise je zásadní. Může pomoci vaší neziskové organizaci ujasnit si její účel a může být velmi motivující pro zaměstnance a dobrovolníky. Vysílá silné poselství o tom, za čím si stojíte, a pokud je jasně popsáno a sděleno, usměrňuje vaši energii a soustředění a pomáhá vám při pozdějším rozhodování.
O tom, jak napsat skvělé prohlášení o poslání neziskové organizace, jsme napsali celý článek, ale zde vám ukážeme několik základních pokynů:
Ujistěte se, že poslání vaší neziskové organizace je jednoznačné, jednoduché a srozumitelné.
Dobře formulované poslání by mělo být také krátké a výstižné.
Poslání by mělo především informovat ostatní o tom, co děláte, a být vodítkem pro členy vašeho týmu a zúčastněné strany.
Dobré programové prohlášení, které vítá příspěvky všech, se pravidelně reviduje a sdílí se všemi.
Ujistěte se, že se nejedná o marketingový slogan, že nepoužívá odborný jazyk a že neobsahuje módní slova a obecnosti.
Dobré programové prohlášení vám pomůže vytvořit pevný základ pro vypracování plánu a při zakládání nadace vás povede k tomu, abyste do své organizace přilákali ty správné lidi.
3. Než Založíte Nadaci, Určete Si Vizi A Hodnoty Organizace
I když vaše vize může obsahovat některé prvky vašeho poslání, měla by být ještě progresivnější. Vaše vize je budoucnost, kterou chcete vytvořit; váš velký plán – jak chcete změnit svět. Zde je několik příkladů velkých vizí neziskových organizací:
Červený kříž: Pomoc lidem v nouzi.
WWF: Podporuje ohrožená zvířata a jejich životní prostředí.
Alzheimer Europe: Pomozte vyléčit Alzheimerovu chorobu.
KWF: Více uzdravení, méně rakoviny a lepší kvalita života.
Cordaid: Zastáváme se lidí v nouzi.
Vaše hodnoty jsou ideální vlastnosti a kvality, které vám pomohou naplnit vaše poslání a uskutečnit vaši vizi. Organizační hodnoty neziskové organizace jsou nejpevnější přesvědčení, kterými se řídí činnost organizace, sjednocují její zaměstnance a definují její značku. Jsou to abstraktní myšlenky, které řídí myšlení a činnost organizace. Například,
Respekt – Ke všem lidem se chováme důstojně a s respektem.
Správcovství – Ctíme naše dědictví tím, že jsme sociálně, finančně a ekologicky odpovědní.
Etika – Snažíme se dodržovat nejvyšší etické standardy.
Naučit se – Vyzýváme se navzájem, abychom usilovali o dokonalost a neustále se učili.
Inovace – Podporujeme neustálé zlepšování, odvážnou kreativitu a změny.
Proto tento krok nevynechávejte! Může být lákavé některé z těchto prací vynechat, protože si možná myslíte, že vaše počáteční nápady jsou dostatečné a že práce na “těchto praktických věcech” by měla mít přednost. To však může přinášet značná rizika, protože vaše poslání, vize a hodnoty budou nejdůležitější pro přijímání mnoha důležitých rozhodnutí, která budou mít dlouhodobý dopad na vaši organizaci.
4. Připravte Si Podrobný Podnikatelský Plán
Někteří zakladatelé neziskových organizací se rozhodnou najmout nebo zaměstnat dobrovolníky před vytvořením plánu, ale my doporučujeme postupovat opačně. Teprve když máte plán, můžete odhadnout příjmy, náklady a talent, který potřebujete a který si můžete dovolit. Proto při zakládání nadace investujte čas předem do vypracování podrobného plánu. Takový plán poskytuje strukturu a disciplínu pro zvážení kriticky důležitých strategických a operativních otázek.
Než začnete psát podnikatelský plán pro svou neziskovou organizaci, je vhodné provést další průzkum trhu (kromě průzkumu, který jste již provedli pro analýzu potřeb a určení cílové skupiny). Ponořte se do svých demografických údajů. Pokud například zakládáte neziskovou organizaci nebo nadaci, která se zaměřuje na gramotnost a o které si myslíte, že bude řešit potřeby mladých lidí ve vaší oblasti, musíte samozřejmě vědět, kolik je ve vaší oblasti škol, kolik je ve vaší oblasti nebo komunitě rodin a kolik mladých lidí má doma přístup k počítači.
Vynikající podnikatelský plán neziskové organizace stanoví plán na příštích tři až pět let vaší činnosti. Bez ohledu na velikost nebo finanční situaci vytváříte při tvorbě podnikatelského plánu pro neziskovou organizaci v podstatě plán, jak bude vaše nezisková organizace fungovat, kdo je za co zodpovědný a jak chcete dosáhnout svých cílů. Zde jsou základní stavební kameny neziskového podnikatelského plánu:
Shrnutí Managementu Nadace Founding Foundation
Tato část by měla být první částí vašeho podnikatelského plánu, ale měla by být napsána jako poslední. Měla by popisovat poslání a účel vaší neziskové organizace, shrnovat analýzu trhu (která prokazuje prokazatelnou potřebu) a vysvětlovat, jakým způsobem bude vaše nezisková organizace tuto potřebu naplňovat. Než začnete popisovat své programy nebo služby, napište o svém poslání, vizi a hodnotách.
Produkty, Programy A Služby
V této části podrobně popište produkty a služby, které bude vaše nezisková organizace nabízet. Kdo z toho bude mít prospěch? Jaké jsou vaše cíle založené na výsledcích a jak jich chcete dosáhnout? Jak vaše programy a služby přispívají k pozitivní změně?
Marketingový Plán
Vysvětlete trendy na trhu a prokažte potřebu služeb vaší neziskové organizace. Jak budete tyto aktivity propagovat? Které kanály k tomu použijete?
Operační Plán
Jak vypadají vaše každodenní aktivity? Určete svou organizační strukturu. Při strukturování organizace určete, čeho budou jednotlivé role dosahovat. A kde se usadíte?
Dopad Plánu
Popište změnu, kterou chcete uskutečnit. Jakých konkrétních cílů chcete dosáhnout? Jak budete měřit změnu, kterou provádíte? Jak využijete to, co jste naučit se to a podělit se o to s ostatními?
Finanční Plán
Jaká je vaše finanční situace? Přiložte výkazy peněžních toků, rozvahy a výkazy zisků a ztrát (pokud jsou k dispozici). Stanovte si rozpočet. Jak je zaručen příjem? Jaké jsou potenciální zdroje příjmů? Kolik peněz potřebujete na začátek a kolik na udržení? Jaké jsou počáteční náklady? Existují ještě mezery?
Přečtěte si náš článek o tom, jak napsat solidní startovní podnikatelský plán neziskové nadace.

Pro více informací : https://whydonate.com/cs/blog/vytvorte-zaklad/
Vytvořte Základ Pro Vaši Organizaci Od Nuly
Published:

Vytvořte Základ Pro Vaši Organizaci Od Nuly

Published:

Creative Fields