Viktorija Paljug's profile

Posters made for Theathre &TD, Zagreb

JA KOJA IMAM NEVINIJE RUKE
Upečatljiva crvena boja korištena na plakatu označava suprotnost koja se javlja kao oksimoron na riječ „nevinije”. Crvena je u ovom slučaju simbol privlačnosti, ali i dominacije, agresivnosti. Crvena uljana boja koja se razmazuje po rukama koje se pružaju, pokušava okaljati pjesnikinju nevinost, no čistoća nevinosti nikada se ne može prekriti. S obzirom da je u predstavi riječ o autobiografskoj monodrami koja razotkriva intimne traume pjesnikinje, crvena je dakle, njen pečat, njen simbol svega što je proživjela i što je na njoj ostavilo trag.

MRZIM ISTINU!
Okosnica cijele predstave počiva na nesretnoj obiteljskoj priči. Razbijeni tanjur s razlomljenim srcem od stakla umjesto jednog komada tanjura metafora je za bolno djetinjstvo koje je Oliver Frljić proživio. Okrugao tanjur predstavlja obitelj – nukleus, zaokruženo jedinstveno koje je u njegovom slučaju razlomljeno. Crveno raspuknuto srce, njegovo je dječačko srce koje je ostavljeno da odrasta s bolnim uspomenama.

TRI SESTRE
Inspirirana istoimenom poznatom dramom A.P. Čehova, predstava počiva na izražajnim elementima koji prikazuju nepomičnost (u mjestu i vremenu), a istovremeno dinamičnoj žudnji za životom koji bi podrazumijevao neki događaj. Ipak, to ostaje samo neostvareni san, zamišljaj i iluzija. Sestre zapravo uživaju u samoj žudnji za promjenom, no prekrhke su da bi tu promjenu uistinu i pokrenule. Zato tri kovčega predstavljaju u svojoj simboličnoj vizualizaciji mogućnost za putovanjem, ali s druge strane postojanost na mjestu, ovako uredno složeni jedan na drugi, čekajući da ih sestre uzmu u ruke i upute se u željenu im Moskvu, koja u njihovim očima jedina pruža životne perspektive. Tri crveno obojena kruga uljanom bojom, predstavljaju njih tri sestre, njihove osobne probleme, karakteristike, ali i žudnje.

Posters made for Theathre &TD, Zagreb
Published:

Posters made for Theathre &TD, Zagreb

Published: